Meditacija - pot jasnosti in videnja za vaše neposredne izkušnje

Iskanje Jaza je primarni cilj vsakega avtentičnega duhovnega dela in tehnike šole Clairvision pri tem niso prav nič drugačne.

Šola Clairvision nudi visok nivo treninga meditacije za sodobne ljudi, ki dajejo poudarek na neposredne izkušnje, ne na prepričanje.

Srčika procesa je, biti več.

Razpisane delavnice

Šola Clairvision: Poglobljen trening

Kaj je šola Clairvision?

Clairvision je šola meditacije.

Šola ponuja globok trening, ki vam bo omogočil, da bo meditacija resnično delovala. Tehnike vključujejo meditacijo, tehnike za prebujanje subtilne zaznave in za šolo specifično alternativno terapijo, ki temelji na meditacijskem notranjem prostoru: IST tehnike notranjega prostora šole Clairvision (Clairvision Inner Space Techniques).

Fokus šole je, da nudi trening meditacije na visokem nivoju

Pri šoli gre za konkretno vsebino in neposredne izkušnje, ne le za teoretično znanje. Namesto hitrih in plitkih rešitev, šola izbira globino in integriteto.

Njena največja dragocenost je zrelost njenih članov.

Ustanovljena leta 1987 v Avstraliji, šola sedaj ponuja tečaje po vsem svetu. Tekom petintridesetletnega obstoja se je redko oglaševala, rastla je večinoma od ust do ust. Namesto, da nudi malo znanja velikemu številu ljudi, je fokus šole, da nudi trening meditacije na visokem nivoju.

"Če iščete najbolj napredno šolo meditacije v zahodnem svetu, ste jo pravkar našli.
Delo Samuela Sagana uvrščam višje kot delo vseh drugih učiteljev, ki sem jih srečala do sedaj."
Karen Kingston, avtorica knjige,Feng Shui, ustvarjanje svetega prostora


Spoznajte več o šoli:

Naslednji članki vas popeljejo skozi poglavitne teme in principe dela šole Clairvision:

Nazaj na vrh

Meditacija ni sprostitev

Meditacija v ljudeh pogosto vzbudi ideje o nečem mlačnem: globoka sprostitev in lajšanje stresa. Če tako razmišljate tudi vi, se pripravite na presenečenje: Clairvision definira meditacijo drugače in sicer kot dramatično povečanje voltaže zavesti - prebujenje.

Za božjo voljo, meditacija ni sprostitev!

Splošno razširjeno razmišljanje ljudi je, da sta meditacija in sprostitev tesno povezani. Za nekatere je meditacija ‘le sprostitev’. Pristop šole Clairvision k meditaciji je radikalno drugačen.

Res je, da meditacija prinese številne koristi zdravju, ki jih lahko dosežemo tudi s sprostitvijo: zmanjšan krvni pritisk, manj stresa, izboljšanje nespečnosti in tako naprej.

Vendar obstaja temeljna razlika med meditacijo in sprostitvijo: meditacija vsebuje dinamično komponento, to je prebujenje, ki je v sprostitvi ne najdemo.

Namen meditacije je, da presežemo vse omejitve uma in odkrijemo velikana v sebi – dvignemo voltažo zavesti.

V življenju vsakega od nas pridejo trenutki, ko morda pod silo zunanjih okoliščin naš um postane nenavadno buden in jasen, popolnoma osredotočen, zasidran v tukaj in zdaj. Občutki so ostri in natančni. V tihem spoznavanju samega sebe pridete do notranjih virov, ki jih običajno ne dosežete. Nenadoma življenje dobi smisel. Vi ste.

Takšni trenutki so v odnosu do običajnega življenja kot budnost proti spanju – zato temu rečemo prebujenje.

Nekateri iščejo prebujenje v razburljivih dejavnostih: v padalstvu, pustolovščinah ... A ta vznemirjenost mine, saj je stalno odvisna od zunanje spodbude. Meditacija je pot navznoter. Vodi k notranjemu prebujenju, ki ni odvisno od spremenljivih zunanjih okoliščin.

Gre za izjemno življenje v neskončnem miru, ki leži onkraj vsega, kar lahko dojame običajni um.

Miselni procesi postanejo pretočni in se pospešijo. Srce se razcveti.

Pred vami se odpre popolnoma nov svet.

Nazaj na vrh

Tretje oko – vrata, ki vodijo navznoter

Third Eye Lotus

Tretje oko je univerzalno. Indijska tradicija ga imenuje jnana-chaksu, oko znanja in sedež antar-guru-ja, ‘notranjega učitelja’. V budistični umetnosti je upodobljen kot dragulj sredi čela bud. Evangelij pa pravi: Svetloba telesa je oko: če je torej tvoje oko eno, bo tvoje celo telo polno svetlobe. (Matej 6:22)

V svojem bistvu je tretje oko vhod v področje notranjosti. Upanišade opisujejo človekovo telo kot mesto z desetimi vrati. Devet vrat (očesi, nosnici, ušesi, usta, sečnica, zadnjik) vodi navzven. Deseta vrata, tretje oko, vodijo v notranje svetove, v cel spekter ravni zavesti.

Šola uporablja dosleden izkustven pristop. Namenjena je ljudem, ki niso zadovoljni le s prepričanji in mnenji drugih, ampak želijo nivoje zavesti izkusiti iz prve roke. Na kratko, do preobrazbe vas ne bodo pripeljale vaše domneve ali prepričanja o tem, kaj je resnično, ampak le vaše neposredne izkušnje. Clairvision zato vedno poudarja superiornost izkustvenega znanja nad prepričanji in dogmami.

Delo šole Clairvision se tako začne s sistematično metodo razvijanja tretjega očesa kot temeljem za neposredno izkušnjo notranjih svetov.

A Language to Map Consciousness

Tu ni nobene nejasnosti! Napotki so jasni, tehnike natančne, prvi rezultati so takojšnji in oprijemljivi.

Študentje skozi delo s tretjim očesom razvijejo svoj lasten zemljevid zavesti: sistematičen – če že ne znanstven – način raziskovanja notranjosti.

Pri našem delu ni prostora za prepričanje, da so izkušnje zavesti nejasne in se o njih ne da govoriti. Ravno nasprotno, šola je razvila celo metodologijo, s katero ljudje lahko primerjajo svoje izkušnje in izmenjujejo opažanja in tako prinašajo objektivnost na področje subjektivnosti.

Od ustanovitve šole leta 1987 dalje smo na ta način zbrali ogromno dokumentiranega metariala v obliki knjig in predavanj. Izoblikoval se je sofisticiran model zavesti, njegova načela pa so predstavljena v knjigi Samuela Sagana A Language to Map Consciousness (Slovar raziskovanja zavesti).

Nazaj na vrh

Pomen besede Clairvision

Izraz Clairvision se ne nanaša na psihično jasnovidnost, ampak na stanje spontanega prebujenja: ‘jasno-videnje’.

‘Jasno-videnje’ nakazuje na to, da zavzamemo drugačno stališče zavesti, stran od klepeta običajnega uma. Gre za videnje iz srca, prav toliko kot za videnje iz tretjega očesa.

Clairvision je soroden konceptom gnostike, saj gnostikom več pomeni neposredna izkušnja kot pa prepričanje.

Clairvision je soroden tudi sanksrtskim Vedam, ‘vedenju’, ki prihaja iz korena ved, ‘videti, spoznati’. Namen šole Clairvision ni, da bi postali jasnovidni, ampak vidci resničnosti, podobno kot rishis (dobesedno ‘vidci’), ki so poznali Vede.

Drugi primer iz tradicije najdemo v pisanjih Plotina (3. stoletje n.št.), utemeljitelja neoplatonizma. Ko so ga vprašali, kako se duša lahko vrne v stanje enosti, povezanosti z Enim, je Plotin odvrnil: ‘Niti s kočijo niti z ladjo, ampak tako, da zapremo oči in se zbudimo na drugem nivoju videnja, ki je v vsakem od nas, a ga le redki uporabljajo.’ (Eneide 1.6.8)

Nazaj na vrh

IST (Inner Space Techniques), tehnike notranjega prostora šole Clairvision

Ena od moči dela Clairvision je v tesni integraciji metafizičnih procesov in procesov zdravljenja. Vendar študentom ni treba iti k terapevtu, pač pa se naučijo tehnik zdravljenja in samoraziskovanja, ki jih uporabljajo drug na drugem na tečajih in pri praktičnih vajah.

To je s časom pripeljalo do razvoja obsežnega stila alternativnih terapij, ki temeljijo na meditacijskem notranjem prostoru tretjega očesa: IST (Inner Space Techniques), tehnike notranjega prostora šole Clairvision.

Te vsebujejo tehnike sproščanja, tehnike energijskega zdravljenja (podobno kot pri akupunkturi, a brez uporabe igel) in posebno vejo, ki se ukvarja z žalovanjem in izgubo, za pomoč v primerih nedavne smrti ali pričakovanja smrti.

Tehnike IST

chartres maze

Osrednjega pomena pri delu Clairvision je tehnika Inner Space Interactive Sourcing (interaktivno iskanje virov s pomočjo notranjega prostora), to je tehnika, ki jo je v 1980ih letih razvil doktor Samuel Sagan.

Inner Space Interactive Sourcing, kjer ‘Inner Space’ pomeni notranji prostor tretjega očesa, ‘Interactive’ pomeni interaktivno, torej se tehnika odvija s klientom in povezovalcem (imenovanim ‘konektor’). ‘Sourcing’ pa se nanaša na usmerjenost procesa, gre namreč za iskanje izvorov sedanjih čustvenih blokad in pogojenega obnašanja.

Za razliko od številnih terapij preteklih življenj, kjer klienti doživijo sanjam podobne podobe ali nejasne spomine na dogodke iz prejšnjih življenj, ta tehnika, ki je del tehnik notranjega prostora (IST), privede do zelo intenzivnih prebliskov, v katerih klenti začutijo sebe v drugačnem telesu in podoživijo pretekle dogodke z vsemi čuti, tudi prek vidnih in slušnih zaznav. To vodi do večje sprostitve prikritih čustvenih nabojev in do globokih duhovnih spoznanj - za mnoge kliente nov začetek življenja.

Bistveni vidik tehnike IST je, da je popolnoma osredotočena na sedanjost - zato je Samuel Sagan svojo knjigo poimenoval Regression, Past Life Therapy for Here and Now Freedom(Regresija, terapija prejšnjih življenj za svobodo tukaj in zdaj). Kliente neprestano opozarjamo, da tehniko uporabljajo za reševanje sedanjih problemov in izboljšanje zdajšnjega življenja, ne za ustvarjanje nesmiselnih zgodb.

Namen tehnike IST ni, da spoznamo svoja prejšnja življenja, ampak da spoznamo sebe tukaj in zdaj.

Drugače povedano, ljudje, ki se ne želijo soočiti s svojimi problemi ali ljudje, ki terapijo preteklih življenj uporabljajo z namenom, da pokažejo, da so bili v prejšnjem življenju kralj ali kraljica, naj raje iščejo drugje. IST je direktna tehnika, ki želi doseči, da vidimo resničnost "tako, kakršna je", stran od sanj in pogojevanja.

Poleg dela na čustvenem področju, daje IST ogrodje za sistematično raziskovanje stanj zavesti onkraj dosega običajnega uma. Od leta 1987 se tehniko IST v šoli Clairvision nenehno uporablja za zelo obsežno raziskovanje stanj zavesti, iz česar je nastal model, ki je eden od temeljev učenj šole Clairvision.

Nazaj na vrh

Mitologija, legende in glasba

Delo Clairvision temelji na sistematični metodologiji – ustvarjanju zemljevida zavesti – ki je narejena tako, da zadovolji logične in znanstvene težnje ljudi, ki živijo v enaindvajsetem stoletju. A zaradi ravnovesja je potrebna tudi dimenzija desne hemisfere. Tu nastopijo miti, legende in glasba.

Pripovedovanje zgodb je močan in tradicionalen način prenašanja duhovnega znanja. Sveti spisi skoraj vseh tradicij so polni mitov in legend. Duhovni mojstri različnega porekla imajo radi anekdote in zgodbe in nikoli ne zamudijo priložnosti, da jih vključijo v svoja učenja.

Delo Clairvision podpira cela mreža zgodb in legend, od tradicionalnih mitov o daljni preteklosti Zemlje, kot je Platonov mit o Atlantidi, pa vse do raziskovanja umetne inteligence in virtualne resničnosti v obliki znanstvene fantastike.

Atlantean Secrets Volume 1 Atlantean Secrets Volume 2 Atlantean Secrets Volume 3 Atlantean Secrets Volume 4

Zgodbe in legende so napisane v obliki epskih romanov in obliki kratkih zgodb, ki so vključene v Poti znanja (Knowledge Tracks), to so dopisni tečaji šole, sestavljeni iz pisnega, avdio in video materiala. Te zgodbe črpajo iz več tokov starodavne mitologije in so prvovrsten učni material za vsakogar, ki ga zanima meditacija.

Posebna značilnost je, da mnoge od teh zgodb spremlja glasba: vsak značaj in večina prizorov imajo svojo glasbeno temo in glasbeni posnetek. Na spletni strani Clairvision lahko poslušate več ur glasbenih posnetkov.

Glasbene posnetke najdete tukaj


Nazaj na vrh

Samuel Sagan, dejstva

Samuel Sagan, rojen v Parizu 18. julija 1957 ob 13:27, je začel meditirati že v najstniških letih.

Ta njegova zgodnja strast do meditacije ga je vodila v študij medicine na pariški medicinski fakulteti (Paris Faculty of Medicine) in študij sanskrta na pariški Sorboni (Censier Sorbonne Nouvelle University).

Samuel Sagan je svoj študij medicine najprej usmeril v nevrokirurgijo in psihiatrijo, vendar je kmalu izgubil vero v prakticiranje konvencionalne medicine. Ko je zaključil študij medicine in pridobil status zdravnika (dr.), je študiral pri taoističnem mojstru, zaključil je študij akupunkture in homeopatije ter opravljal delo zdravnika v Franciji s poudarkom na alternativnih terapijah in zdravilstvu.

Po več daljših potovanjih v Indijo je napisal dizertacijo za doktorat iz medicinskih znanosti na temo čaker in subtilnih teles v hindujski tradiciji. Za to obsežno delo, ki so ga spremljali originalni prevodi iz sanskrta, ni dobil samo naziva doktor medicine, ampak tudi srebrno medaljo (druga najvišja nagrada za medicinske dizertacije v Franciji) in naziv ’nagrajenec fakultete’. Bil je izvoljen v Francosko združenje medicinske zgodovine. Prejel je tudi naziv Mojster svete znanosti in naredil doktorat božanskosti pri Mednarodni gnostični cerkvi.

V zgodnjih 1980ih so ga tako navdušili rezultati, ki jih je dosegel s pomočjo terapije regresije, da je začel to terapijo uporabljati kot svoj glavni terapevtski način pri delu s pacienti. V obdobju petnajstih let ga je to pripeljalo do razvoja alternativne terapije - interaktivne tehnike iskanja virov s pomočjo notranjega prostora (Inner Space Interactive Sourcing) in tehnik notranjega prostora - IST (Inner Space Techniques).

V času od leta 1983 do leta 1987 je prenehal z vsemi dejavnostmi in ves čas posvetil meditaciji.

Začutil je, da mora ustanoviti center, kjer bodo resnični iskalci lahko prejeli pravi trening meditacije – s tehnikami, ki bodo delovale! – in se odločil, da se preseli v Avstralijo. Tako je leta 1987 prišel v Sydney in ustanovil šolo Clairvision. Avstralski državljan je postal leta 1989.

Od takrat naprej je svoje življenje posvetil učenju meditacije in tehnik notranjega prostora IST. Izučil je stotine terapevtov za izvajanje tehnike preteklih življenj, več tisoč ljudi je naučil tehnike Clairvision za prebujanje tretjega očesa in imel več kot dva tisoč predavanj, katerih zapisi štejejo okoli pet milijonov besed.

Samuel Sagan je avtor petnajstih knjig. Nekatere so priročniki, kot A Language to Map Consciousness, Awakening The Third Eye, Regression, Past Life Therapy for Here and Now Freedom. Druge knjige so romani, v katerih s pomočjo pripovedovanja zgodb poučuje o meditaciji: Sleeper Awaken!, The Return of the Flying Dragon ...

Trenutno je natisnjenih več kot dvesto tisoč knjig. Dela Samuela Sagana so prevedena v francoski, španski, nemški, portugalski in poljski jezik.

Dr. Samuel Sagan je umrl 13. septembra 2016 mirne smrti med tem ko je meditiral. Več kot 30 let je skupaj s študenti gradil šolo meditacije, ki je predana treniranju ljudi do visokega nivoja. Znanje, tehnike in modeli, ki so njegovo življenjsko delo, so neomajno izkustveni, s fokusom na tem, da pomagajo iskalcem doseči visoka stanja zavesti in prebujenje.

Samuel, večen vizionar, je postavil temelje za šolo, ki ne počiva na učitelju kot na osrednji osi, ampak takšno, ki jo drži in upravlja skupnost iskalcev. Ogromno bogastvo učenj, ki ga je razvil tekom let, je ujeto v knjigah, predavanjih, tečajih in usposabljanjih in se bo nadaljevalo po njegovi smrti.

Meditacijska šola Clairvision nadaljuje s treningom ljudi za izkušanje visokih stanj zavesti in te vabi, da se pridružiš raziskovanju in pustolovščini poglobljene duhovne poti.

Nazaj na vrh

Povezave

Entitete, pogosto zastavljena vprašanja

Glasba

Knjige v angleščini

Tečaji v Evropi

Tečaji drugje po svetu

Kontaktiraj nas

Prosim pošljite nam elektronsko pošto v angleškem jeziku.