Predstavitev šola Clairvision

Kaj je šola Clairvision?

Šola Clairvision je šola meditacije, s sedežem v Novem južnem Walesu v Avstraliji. Tečaje organizira tudi po Evropi in Ameriki. Šola je razvila lasten način alternativne terapije, ki se suče okoli meditacijske tehnike, imenovane Inner Space Techniques.

Odkar je leta 1987 Samuel Sagan, doktor medicinskih znanosti, ustanovil šolo, je ta dosegla svetovne razsežnosti. Natisnjenih je več kot dvesto tisoč knjig in na tisoče podatkov je dnevno dosegljivih prek interneta. Knjige Clairvision so prevedene ali se prevajajo v nemški, španski, portugalski, italijanski, francoski in slovenski jezik. Mnogo prevodov je brezplačno dosegljivih prek internetne strani. Zdravilci Inner Space Techniques delujejo v več kot dvanajstih državah.

"Če iščete najbolj napredno šolo meditacije v zahodnem svetu, ste jo pravkar našli.
Delo Samuela Sagana uvrščam višje kot delo vseh drugih učiteljev, ki sem jih srečala do sedaj."
Karen Kingston, avtorica knjige,Feng Shui, ustvarjanje svetega prostora

Naslednje strani vas popeljejo na sprehod po temah in načelih dela Clairvision.

Nazaj na vrh

Za božjo voljo, meditacija ni sprostitev!

Med ljudmi sta meditacija in sprostitev tesno povezani. Za marsikoga je meditacija "le sprostitev". Pristop šole Clairvision do meditacije je bistveno drugačen.

Z meditacijo seveda dosežemo veliko koristi za zdravje, podobno kot s sprostitvijo: znižanje krvnega tlaka, zmanjšanje stresa, ozdravimo nespečnost in podobno.

Obstaja pa bistvena razlika med meditacijo in sprostitvijo: meditacija vsebuje dinamično sestavino prebujenja, ki pa je v sprostitvi ne najdemo.

Namen meditacije je, da presežemo vse omejitve uma in odkrijemo velikana v sebi – povečamo voltažo zavesti.

V življenju vsakega od nas pridejo trenutki, ko morda pod silo zunanjih okoliščin naš um postane nenavadno buden in jasen, popolnoma osredotočen, zasidran v tukaj in zdaj. Občutki so ostri in natančni. V tihem spoznavanju samega sebe pridete do notranjih virov, ki jih običajno ne dosežete. Nenadoma življenje dobi smisel. Vi ste.

Taki trenutki so v odnosu do običajnega življenja kot budnost proti spanju – zato temu rečemo prebujenje.

Nekateri iščejo prebujenje v razburljivih dejavnostih, kot npr. V padalstvu, pustolovščinah ... A ta vznemirjenost mine, saj je stalno odvisna od zunanje spodbude. Meditacija je pot navznoter. Vodi k notranjemu prebujenju, ki ni odvisno od zunanjih okoliščin.

Gre za izjemno življenje v neskončnem miru, ki leži onkraj vsega, kar lahko dojame običajni um.

Miselni procesi postanejo pretočni in se pospešijo. Srce se razcveti.

Pred vami se odpre popolnoma nov svet.

Nazaj na vrh

Tretje oko – vrata, ki vodijo navznoter

Tretje oko je univerzalno. Indijska tradicija ga imenuje jnana-chaksu, oko znanja in sedež antar-guru-ja, "notranjega učitelja". V budistični umetnosti je upodobljen kot dragulj sredi čela bud. Evangelij pa pravi: Luč telesa je oko: če je torej tvoje oko jasno, bo tvoje telo polno luči. Matej 6:22

V svojem bistvu je tretje oko vhod v področje notranjosti. Upanišade opisujejo človekovo telo kot mesto z desetimi vrati. Devet vrat (očesi, nosnici, ušesi, usta, sečnica, zadnjik) vodi navzven. Deseta vrata, tretje oko, vodijo v notranje svetove, v vse možne nivoje zavesti.

Šola uporablja dosleden izkustveni pristop. Namenjena je ljudem, ki niso zadovoljni le s prepričanji in mnenji drugih, ampak želijo nivoje zavesti izkusiti iz prve roke. Skratka, do preobrazbe vas ne bodo pripeljale vaše domneve ali prepričanja o tem, kaj je resnično, ampak le vaša neposredna izkušnja. Clairvision zato vedno poudarja veliko prednost izkustvenega znanja pred prepričanji in dogmami.

Delo Clairvision se torej začne s sistematično metodo razvijanja tretjega očesa kot temelja za neposredno izkustvo notranjih svetov.

Tu ni nobene nedoločnosti! Napotki so jasni, tehnike natančne, prvi rezultati so takojšnji in oprijemljivi.

Študentje skozi delo s tretjim očesom razvijejo svoj lasten zemljevid zavesti: sistematičen – skorajda znanstven – način raziskovanja notranjosti.

Pri našem delu smo izločili prepričanje, da so izkušnje o zavesti nedoločne in se o njih ne da govoriti. Ravno nasprotno, šola je razvila celo metodologijo, s katero ljudje lahko primerjajo svoje izkušnje in izmenjujejo opažanja in tako prinašajo objektivnost na področje subjektivnosti.

Od ustanovitve leta 1987 dalje smo zbrali ogromno dokumentiranega metariala v obliki knjig in predavanj. Izoblikoval se je sofisticiran model zavesti, njegova načela pa so predstavljena v knjigi Samuela Sagana A Language to Map Consciousness.

Nazaj na vrh

Pomen besede Clairvision

Izraz Clairvision se ne nanaša na psihično jasnovidnost, ampak na stanje spontanega prebujenja: "jasno-videnje".

"Jasno-videnje" pomeni drugačno stanje zavesti, ločeno od klepeta običajnega uma. Je videnje iz srca kot tudi videnje iz tretjega očesa.

Clairvision sledi istemu konceptu kot gnostika, saj gnostikom več pomeni neposredna izkušnja kot pa prepričanje.

Clairvision sledi tudi sanksrtskim Vedam, "vedenju", ki prihaja iz korena ved, "videti, spoznati". Namen šole Clairvision ni, da bi postali jasnovidni, ampak da bi videli resničnost, podobno kot rishis (dobesedno "vidci"), ki poznajo Vede.

Drugi primer iz zgodovine najdemo v pisanjih Plotina (3. stoletje n.št.), utemeljitelja neoplatonizma. Ko so ga vprašali, kako se duša lahko vrne v stanje enosti, je Plotin odvrnil: "Niti s kočijo niti z ladjo, ampak tako, da zapremo oči in se zbudimo na drugem nivoju videnja, ki je v vsakem od nas, a ga le redki uporabljajo." (Eneide 1.6.8)

Nazaj na vrh

Inner Space Techniques in tehnika IST

Moč dela Clairvision je v tesni povezavi metafizičnih procesov in procesov zdravljenja. Vendar študentom ni treba iti k terapevtu, pač pa se naučijo tehnik zdravljenja in samoraziskovanja, ki jih uporabljajo drug na drugem na tečajih in pri praktičnih vajah.

Postopoma se je razvil razvejan sklop alternativnih terapij, ki temeljijo na meditacijskih tehnikah – to je Inner Space Techniques.

Ta vsebuje tehnike sproščanja, tehnike energetskega zdravljenja (podobno kot pri akupunkturi, a brez uporabe igel) in posebno vejo, ki se ukvarja z žalovanjem in izgubo, v primerih nedavne smrti ali pričakovanja smrti.

Tehnika IST

Jedro dela Inner Space Techniques in Clairvision je IST, tehnika regresije / terapija prejšnjih življenj, ki jo je v osemdesetih letih razvil doktor Samuel Sagan.

Za razliko od številnih tehnik regresije, kjer klienti doživijo le sanjam podobne podobe ali nedoločne spomine na dogodke iz prejšnjih življenj, pa tehnika IST privede do zelo intenzivnih prebliskov, v katerih klenti začutijo sebe v drugačnem telesu in podoživijo pretekle dogodke z vsemi čuti, kot tudi prek vidnih in slušnih zaznav. To vodi do sprostitve prikritih čustvenih nabojev in do globokih duhovnih spoznanj - za mnoge kliente pomeni nov začetek življenja.

IST je kratica za Inner Space Interactive Sourcing, interaktivno iskanje virov notranjega prostora, pri čemer notranji prostor (Inner Space) pomeni prostor tretjega očesa. Interaktivno (Interactive) pomeni, da se tehnika izvaja v sodelovanju med klientom in pomočnikom -povezovalcem. Iskanje virov (Sourcing) pa govori o smeri procesa, s katerim iščemo izvore sedanjih čustvenih blokad in pogojenega obnašanja.

Bistveni vidik tehnike IST je, da je popolnoma osredotočena na sedanjost. Zato je Samuel Sagan svojo knjigo poimenoval Regression, Past Life Therapy for Here and Now Freedom (Regresija, terapija prejšnjih življenj za svobodo tukaj in zdaj). Kliente neprestano opozarjamo, naj to tehniko uporabljajo za reševanje sedanjih problemov in izboljšanje zdajšnjega življenja, ne pa za ustvarjanje nesmiselnih zgodb.

Namen tehnike IST ni, da spoznamo svoja prejšnja življenja, ampak da spoznamo sebe tukaj in zdaj.

Drugače povedano, ljudje, ki se ne želijo soočiti s svojimi problemi ali ljudje, ki v terapiji prejšnjih življenj iščejo čas, ko so bili kralji ali kraljice, naj gredo drugam. IST je tehnika, ki želi doseči, da vidimo resničnost "tako, kakršna je", brez sanj ali pogojevanja.

Poleg dela na čustvenem področju IST daje okvir za sistematično raziskovanje stanj zavesti onkraj dosega običajnega uma. Od leta 1987 se tehniko IST v šoli Clairvision nenehno uporablja za zelo obsežno ustvarjanje zemljevida stanj zavesti, iz česar je nastal model, ki je eden od temeljev učenj šole Clairvision.

Nazaj na vrh

Šola Clairvision ni New Age organizacija

Doba razsvetljenja na Zemlji je vsekakor zelo plemenit ideal, kateremu bi sledili vsi ljudje dobre volje. Gibanje "New Age" (Nova doba) pa je pogosto zaznamovano s plitkostjo, tako v doktrinah kot v praksi. Včasih teorije, ki jih zagovarja gibanje Nove dobe, pripeljejo do zavajajočih nesmislov.

Šola Clairvision ne temelji na poenostavljeni filozofiji. Njen model zavesti in njena kozmologija sta zelo dodelana. Tehnike so sistematične in so jih preizkusili nešteti zdravilci.

Poleg tega so številne metode in teme, ki jih pogosto najdemo v gibanju Nove dobe, popolnoma tuje delu Clairvision. Kanaliziranje, prepuščanje duhovnim vodnikom, osredotočanje na izvenzemeljske kulture in zarote – nič od tega ni del meditacije Clairvision.

Delo Clairvision sloni na drugačni filozofiji in na popolnoma drugih načelih. Dela za ljudi, ki iščejo nekaj globljega. Ljudje, ki so popolnoma zadovoljni s temami Nove dobe, so pogosto zbegani zaradi strogosti metode Clairvision. Obratno pa iskalci, ki so razočarani nad plitkostjo gibanja Nove dobe, pogosto najdejo v delu Clairvision vsebino, strukturo in duhovno razsežnost, ki so jo iskali.

Če želimo uvrstiti šolo Clairvision v duhovno razsežnost našega časa, moramo vedeti, da ima zahodni svet dolgo tradicijo vidcev in ezoterikov. Sem štejemo orfiške misterije, Pitagorejce, Kaldejce, za njimi Corpus Hermeticum in Neoplatorniste, če jih omenimo le nekaj. Ti tokovi so zasejali več sodobnih usmeritev kot je Rožni križ ali šole alkimije. Druga imena, povezana z zahodno ezoterično tradicijo so Gregor iz Nysse, Pseudo-Dioniz, Scot Eriugena, mojster Eckhart, renesančni krščanski kabalisti kot tudi judovski kabalisti, Jakob Boehme ... V teh vrstah najdemo tradicionalne korenine šole Clairvision, katerih učenja se temeljno razlikujejo od tem Nove dobe.

Nazaj na vrh

Miti, legende in glasba

Delo Clairvision temelji na sistematični metodologiji – ustvarjanju zemljevida zavesti – ki je narejena tako, da zadovolji logične in znanstvene težnje ljudi, ki živijo v enaindvajsetem stoletju. A zaradi ravnovesja je potrebna tudi dimenzija desne hemisfere. Tu nastopijo miti, legende in glasba.

Pripovedovanje zgodb je močan in tradicionalen način prenašanja duhovnega znanja. Sveti spisi skoraj vseh tradicij so polni mitov in legend. Duhovni mojstri vseh smeri imajo radi anekdote in zgodbe in nikoli ne zamudijo priložnosti, da jih vključijo v svoja učenja.

Delo Clairvision podpira mreža zgodb in legend, od tradicionalnih mitov o daljni preteklosti Zemlje, kot je Platonov mit o Atlantidi, pa vse do razvoja umetne inteligence in virtualne resničnosti v obliki znanstvene fantastike.

Zgodbe in legende so napisane kot epski romani ali kot kratke zgodbe, ki so vključene v gradivo Knowledge tracks (to so dopisni tečaji šole, ki so sestavljeni iz pisnega, avdio in video materiala). Te zgodbe se napajajo iz mnogih tokov starodavne mitologije in so prvovrsten učni material za vsakogar, ki ga zanima meditacija.

Posebnost je, da mnoge od teh zgodb spremlja glasba: vsak značaj in večina prizorov imajo svojo glasbeno temo in glasbeni posnetek. Prek internetne strani Clairvision lahko poslušate več ur glasbenih posnetkov.

Nazaj na vrh

O ustanovitelju Samuelu Saganu

Samual Sagan se je rodil v Parizu 18. julija 1957 ob 13.27. Z meditacijo se je začel ukvarjati že v najstniških letih.

Njegovo zgodnje navdušenje za meditacijo ga je vodilo v študij medicine na pariški medicinski fakulteti in študij sanskrta na pariški Sorboni. Samuel Sagan je svoj študij medicine najprej usmeril v nevrokirurgijo in psihiatrijo, a ga je konvencionalna medicina kmalu razočarala. Ko je zaključil študij medicine, je študiral pri taoističnem mojstru, pridobil ustrezna znanja iz akupunkture in homeopatije ter opravljal delo zdravnika v Franciji s poudarkom na alternativnih terapijah in zdravilstvu.

Po več potovanjih v Indijo je napisal tezo za doktorat iz medicinskih znanosti na temo čaker in subtilnih teles v hindujski tradiciji. Za obsežno delo, ki so ga spremljali originalni prevodi iz sanskrta, je dobil naziv doktor medicine, prejel pa je tudi srebrno medaljo (druga najvišja nagrada za medicinske teze v Franciji) in naziv "nagrajenec fakultete". Bil je izvoljen v Francosko združenje medicinske zgodovine. Prejel je tudi naziv Mojster svete znanosti in naredil Doktorat božanskosti pri Mednarodni gnostični cerkvi.

V zgodnjih osemdesetih so ga tako navdušili rezultati, ki jih je dosegel s terapijo regresije, da je začel to terapijo uporabljati kot osnovno terapevtsko sredstvo pri svojem delu z bolniki. V obdobju petnajstih let ga je to pripeljalo do razvoja tehnike regresije IST in tehnik s pomočjo katerih se razvija duhovno videnje.

V času od leta 1983 do leta 1987 je prenehal z vsemi dejavnostmi in ves čas posvetil meditaciji.

Začutil je, da mora ustanoviti center, kjer bodo resnični iskalci lahko prejeli pravo šolanje o meditaciji – s tehnikami, ki bodo delovale! – in odločil se je, da se preseli v Avstralijo. Tako je leta 1987 prišel v Sydney in ustanovil šolo Clairvision. Avstralski državljan je postal leta 1989.

Od takrat je svoje življenje posvetil učenju meditacije in tehnik Vision Healing. Izučil je stotine terapevtov za izvajanje tehnike prejšnjih življenj, več tisoč ljudi je naučil tehnike Clairvision za prebujanje tretjega očesa in imel več kot dva tisoč predavanj, katerih zapisi štejejo okoli pet milijonov besed.

Samuel Sagan je avtor petnajstih knjig. Nekatere so priročniki, kot A Language to Map Consciousness, Awakening The Third Eye, Regression, Past Life Therapy for Here and Now Freedom. Druge knjige so romani, v katerih so v obliki pripovedovanja zgodb podana znanja o meditaciji: Sleeper Awaken!, The Return of the Flying Dragon ...

Trenutno je natisnjenih več kot dvesto tisoč knjig. Dela Samuela Sagana so prevedena v francoski, španski, nemški, portugalski in poljski jezik.

Leta 1997 je Samuel Sagan prejel nagrado International Cultural Diploma of Honor, ki ga podeljuje Ameriški biografski inštitut kot priznanje ustanovitvi šole Clairvision in njenemu načinu psihoterapije in zdravljenja. Leta 1999 je bil vključen v mednarodni Who's Who of Intellectuals, ki ga izdaja mednarodni biografski center iz Cambridga v Angliji.

Nazaj na vrh


Povezave

Entitete, pogosto zastavljena vprašanja

Glasba

Knjige v angleščini

Tečaji v Evropi

Tečaji drugje po svetu


Prosim pošljite nam elektronsko pošto samo v angleškem jeziku, ker pri nas ni vedno nekoga, ki bi govoril slovensko.